Homeopathie

Homeopathie

Wat is homeopathie?

Klassieke homeopathie is een natuurlijke geneeswijze, waarbij de mens als geheel het uitgangspunt is en waarbij, in tegenstelling tot de gewone homeopathie, gekeken wordt naar de samenhang tussen klachten en symptomen. Alle factoren die invloed hebben gehad op het ontstaan van klachten worden in kaart gebracht en de behandeling wordt hierop afgestemd. Dit proces wordt ook wel de ziekteclassificatie genoemd.

Dit houdt in dat de behandeling individueel wordt afgestemd op de patiënt. Niet alleen de klachten die u op een bepaald moment heeft, maar het totaal van symptomen op lichamelijk, psychisch en emotioneel niveau, zijn belangrijk. Dat betekent dus dat een klacht niet als een op zich staand verschijnsel wordt beschouwd, maar als een onderdeel van een samenhangend proces.

Door deze klachten te bespreken krijgt de homeopaat een totaalbeeld van u en voor dit totaalbeeld wordt een homeopathisch middel gekozen. Dit voorschrift is individueel. Zodoende is het mogelijk dat twee patiƫnten met dezelfde klacht, maar een ander totaalbeeld, allebei een ander middel krijgen voorgeschreven.

Soms wordt nog gedacht dat homeopathie een geneesmethode is voor oppervlakkige aandoeningen. Niets is echter minder waar, het is een wetenschappelijk bewezen geneeswijze, mits ze op een deskundige manier wordt toegepast. In tegenstelling tot enkele vooroordelen heeft homeopathie dus niets te maken met suggestie, een geloof of het placebo effect.

Homeopathie kan ook naast een reguliere behandeling van een arts worden toegepast.

Voor wie is homeopathie geschikt?

Homeopathie is geschikt voor iedereen - mens en dier - van pasgeborenen tot hoogbejaarden! De mate van reactie op een homeopathische behandeling verschilt per persoon. Kinderen reageren vaak wat sneller en gemakkelijker op de homeopathische behandeling dan volwassenen. Ze krijgen ook gemakkelijker hoge koorts en komen eerder van hun griep af dan volwassenen. Bovendien is hun lichaam meestal minder belast met medicijnen en schadelijke stoffen.

Iedereen reageert op zijn eigen manier op een homeopathisch middel. De een zal een snelle verbetering kennen, terwijl bij de ander de verbetering heel geleidelijk zal verlopen. Deze verbetering is afhankelijk van de ernst van uw klacht, hoe lang de klacht al bestaat en hoe uw conditie is. Een individueel passend homeopathisch middel stimuleert het zelfgenezend vermogen van de patiënt. Hierdoor verdwijnt niet alleen de klacht, maar ook de oorzaak van de klacht. Zo wordt het natuurlijk evenwicht hersteld en gaat de patiënt zich echt beter voelen.